Weet bij wie u uw gegevens achterlaat en controle SSL certificaten

Bij sommige websites moet u inloggen of laat u persoonlijke informatie achter, bij internetbankieren, e-mailen, online shoppen etcetera.

Websites die omgaan met persoonlijke gegevens of een inlogfunctie hebben, gebruiken vaak SSL certificaten. SSL certificaten zijn nodig om beveiligde omgevingen te creëren op een website. Als een website geen SSL certificaat gebruikt dan kunt u ervan uit gaan dat uw persoonlijke gegevens niet beveiligd of encrypted zijn.

De handleiding van ssl.nu voor het controleren van een SSL certificaat.

 1. Controleer de URL van de website of het begint met https:// in plaats van http://. De extra s staat voor secure en betekent dat de verbinding beveiligd is.

 2. Controleer als u een beveiligde pagina bezoekt of er een slotje aanwezig is in de adresbalk. Sommige browsers hanteren een andere weergave, hieronder worden de meest voorkomende browsers beschreven.

  Internet Explorer, een slotje wordt weergegeven rechts in de adresbalk. Er kan op geklikt worden zodat er een venster opent met relevante informatie.
  Firefox, een knop links wordt weergegeven in de adresbalk. Er wordt geen slotje getoond maar de functie van de knop is hetzelfde als bij de browser Internet Explorer.
  Safari, een slotje en bedrijfsnaam verschijnt rechtsboven in de browser. Safari is één van de weinige die de knop en icoon niet in de adresbalk hebben opgenomen. Op de naam en het slotje kan geklikt worden voor relevante informatie.
  Opera, een slotje verschijnt rechts in de adresbalk. Ook hierop kan geklikt worden voor extra relevante informatie.
  Chrome, een slotje verschijnt rechts in het adresbalk, tevens kan er op geklikt worden voor extra relevante informatie.

 3. Controleer het SSL certificaat. Door op de knop of het slotje te klikken krijgt u een venster. Indien het SSL certificaat niet wordt gezien als vertrouwd, krijgt u vaak van uw browser een melding daarover. Advies is dan ook om dan geen verdere acties uit te voeren op de website. Als u wel een venster krijgt, kunt u op een knop klikken voor extra informatie. Bij elk browser krijgt u een scherm waarop u informatie kunt vinden betreffende het certificaat. Zo is er informatie te vinden over de verloopdatum, door wie het certificaat wordt uitgegeven etcetera.

 4. Controleer of het adres juist gespeld is. Techniek als phising maakt gebruik van adressen als bijvoorbeeld www.raabobank.nl in plaats van www.rabobank.nl. Als u niet de spelling controleert, bestaat de kans dat u op een pagina aanwezig bent die kwaadaardige bedoelingen heeft. Vooral websites van banken, veiling websites en webwinkels zijn het doelwit van phising. Tevens een ongevraagd verzoek per e-mail om in te loggen op een website of uw gegevens te bevestigen is in de meeste gevallen kwaadaardig van opzet.
« Terug naar tips