Betrouwbaarheid webwinkel controleren

Inzicht en uitleg om een webwinkel op betrouwbaarheid te controleren

Ooit een webshop zonder een keurmerk bezocht en afgevraagd hoe u deze zelf kunt controleren? Ondanks het groeiend aantal webshops die keurmerken hanteren, zijn er nog veel webshops zonder een keurmerk.

Stichting BrowseSafe heeft in haar bestaan vele soorten websites gekeurd en gecertificeerd. Aan de hand van deze ervaring kan Stichting BrowseSafe het volgende aan u melden. Het meest voorkomend verschil tussen een webshop met en zonder een keurmerk is de mate waarin de website haar bezoekers voorziet van informatie.

Afbeelding Duim omhoog

Om internetgebruikers beter te beschermen tegen malafide webshops licht Stichting BrowseSafe een aantal criteria toe om zelf de betrouwbaarheid van webshops zonder een keurmerk te controleren. Mocht een webshop met of zonder keurmerk niet voldoen aan de onderstaande criteria dan adviseert Stichting BrowseSafe vanwege een verhoogd risico een andere webshop te bezoeken.

Controleer Kamer van Koophandel registratie van de webshop

Elk commerciële onderneming, ook een webwinkel moet zich in schijven bij de Kamer van Koophandel. U kunt dus de KvK nummer opzoeken van de webwinkel en deze controleren op de website van de Kamer van Koophandel. www.kvk.nl Als u de nummer niet kunt vinden dan kunt u deze altijd opvragen want een KvK is verplicht.

Controleer BTW nummer registratie van de webshop

Naast een inschrijving bij de Kamer van Koophandel heeft elke webshop ook een BTW nummer. Het is alleen mogelijk om BTW nummer te controleren op geldigheid u kunt geen BTW nummers opzoeken. De nummer zijn te controleren op de website van de Europese commissie: ec.europa.eu

Controleer de algemene voorwaarden van de webshop

Dit document is de verbinding tussen consument en onderneming tijdens een verkoop op afstand. In plaats van de tekst woord voor woord te lezen kunt u globaal de voorwaarden controleren op de onderstaande punten. Klik hier voor de algemene voorwaarden van Stichting BrowseSafe voor meer toelichting per onderwerp.

Toepasselijkheid:
Betaling:
Levering:
Garanties:
Herroepingsrecht:
Prijs:
Klachten en geschillen:
Toepasselijk recht:

Voorwaarden is van toepassing op elk aanbod van de webshop.
Betalingstermijn van betaling, bijzonderheden betalingsmethodes zoals vooruitbetaling.
Gehanteerde levertijden.
Recht op deugdelijk product, geleverde producten/diensten voldoen aan geleverde specificaties.
Wettelijk is dit minimaal zeven dagen, uitzonderingen van herroepingsrecht.
Alle (totaal) prijzen zijn inclusief BTW, geen sprake van verborgen kosten.
Duidelijkheid over procedure bij een klacht, wel of niet aanwezigheid geschillencommissie.
Dit is uitsluitend Nederlands recht.

Privacy policy van de webshop

Oftewel de privacybeleid van de onderneming. Deze tekst moet u duidelijkheid bieden wat de onderneming doet met geworven persoonlijke gegevens. Verkoop of verspreiding naar derde partijen is niet toegestaan tenzij dit is toegelicht in de privacy policy.

Controleer wat anderen melden over de webshop

Er zijn een aantal websites die zich richten op oplichtingspraktijken van webwinkels. U kunt dus op de volgende websites altijd controleren of de naam van de webwinkel voorkomt.

www.opgelicht.nl
www.opgelichtopinternet.nl
forum.www.trosradar.nl
www.klachtenoplossing.nl

Betalingskeuzes van de webshop

Wanneer u een product of een dienst wilt bestellen, controleert altijd de betalingsmethodes die worden aangeboden. Voor de duidelijkheid, storneren is alleen maar mogelijk bij automatische incasso. Betalingen via overboeking, vooruitbetaling, Ideal e.d. zijn normaliter niet te storneren.
Nog niet door een onderzoek onderbouwd maar veel fraude bij webwinkels vertaald zich in de volgende situatie. Een consument heeft al betaalt en de webshop levert niet de bestelde goederen/diensten.

Interesse in juridische ondersteuning bij een geschil met een website zonder keurmerk? Dan raden wij een bezoek aan aan de volgende website www.degeschillencommissie.nl.

Contactgegevens van de webshop

Een eerlijke onderneming met of zonder webshopkeurmerk heeft niks te verbergen. Contactgegevens kunt u controleren en tevens gebruiken als extra zoektermen bij de websites die zijn genoemd bij Controleer wat anderen melden over de webshop.

De bovenstaande criteria zijn geselecteerd uit het BrowseSafe certificering procedure voor het BrowseSafe keurmerk. Mocht u na een controle van alle criteria nog steeds twijfels hebben dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met Stichting BrowseSafe voor verdere vragen.